Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011


  •  Ο/Η megera έγραψε: (πριν 22 ώρες) Αξιότιμε κ. Βαρουφάκη,

    Η αφήγησή σας ήταν εξαιρετική, όχι μόνο γιατί αξιοποιήσατε τη χάρη και τη γοητεία του Αισώπειου μύθου, αλλά και επειδή προσεγγίσατε τα σύμβολα με περίτεχνο και ευφάνταστο τρόπο, επειδή συμπληρώσατε τις προσεγγίσεις σας, την αλήθεια σας - αυτήν που καταθέτετε στα μ.μ.ε με σαφήνεια και ενάργεια, χωρίς υπεκφυγές – και, βεβαίως, επειδή διδάξατε, πιστός στο ρόλο σας ως δασκάλου. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη την παιδαγωγική δύναμη και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του μύθου, μπορούμε να δούμε και πέρα από την αξία του ως μέσου πειθούς. Μπορούμε να σταθούμε στην επιρροή που έχει μια τέτοια αφήγηση στον αναγνώστη κάθε επιπέδου και, κυρίως, σ’αυτόν που δεν αρέσκεται στη μελέτη μακροσκελών και πυκνών, δύσκολων κειμένων. Εσείς εξηγήσατε με εύληπτο τρόπο τα οικονομικά δρώμενα, για να μπορεί να τα κατανοήσει καθένας. Μέσω του μύθου πετύχατε να κάνετε το επιθυμητό μήνυμα εναργέστερο. Μέσω της αφήγησής σας το μήνυμα διαβιβάζεται εύκολα , γίνεται αποτελεσματικό.

    Megera
    ……………………………………………………………………
    Η μυθολογία μας προσφέρει πλούσιο υλικό, για να αντιληφθούμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι, όχι μόνο οι ένοχοι, αλλά και οι αθώοι.
    Εμένα, κ. Βαρουφάκη, η κατάσταση μου θυμίζει και το μύθο με τον «πίθο των Δαναίδων», των θυγατέρων του Δαναού, που καταδικάστηκαν μετά το θάνατό τους και την κάθοδό τους στον Άδη να μεταφέρουν και να ρίχνουν αιώνια νερό σ’ένα πιθάρι με τρύπες, για να τιμωρηθούν τάχα για τη δολοφονία των συζύγων τους την πρώτη νύχτα του γάμου. Καταδικάστηκαν οι 49 από τις 50. Η μία, η Υπερμήστρα, δεν σκότωσε το σύζυγό της, τον ερωτεύθηκε, και δεν τιμωρήθηκε.
    Η σημερινή κατάσταση: Όλοι τιμωρούνται, «γιατί μαζί τα φάγανε», κατά την προσφιλή έκφραση γνωστού πολιτικού. Δικαίως τιμωρούνται όλοι αυτοί οι κηφήνες οι προσκολλημένοι στο μελίσσι της εξουσίας που πήραν μέρος σε ανίερες συναλλαγές, που εκμεταλλεύτηκαν την καταγωγή τους, το θεσμό –γιατί περί θεσμού πρόκειται-της οικογενειοκρατίας, τα ρουσφέτια.

    • Megera:συνέχεια σχολίου... Η σημερινή κατάσταση: Όλοι τιμωρούνται, «γιατί μαζί τα φάγανε», κατά την προσφιλή έκφραση γνωστού πολιτικού. Δικαίως τιμωρούνται όλοι αυτοί οι κηφήνες οι προσκολλημένοι στο μελίσσι της εξουσίας που πήραν μέρος σε ανίερες συναλλαγές, που εκμεταλλεύτηκαν την καταγωγή τους, το θεσμό –γιατί περί θεσμού πρόκειται-της οικογενειοκρατίας, τα ρουσφέτια. Δικαίως τιμωρούνται όσοι προσκύνησαν την εξουσία, όσοι έκαναν τη διακονία του βουλευτή , του πολιτευτή επάγγελμα. Αρνήθηκαν οι Δαναίδες να μυηθούν στο γάμο, έκαναν φόνο, τιμωρήθηκαν. Η Υπερμήστρα δεν τιμωρήθηκε. Οι υπόλοιποι πολίτες, λοιπόν, γιατί να τιμωρούνται αιωνίως; Επειδή πίστεψαν ότι η εργατικότητά τους, η φιλοπονία τους, η φιλεργία τους, η υιοθέτηση του μέτρου στη συμπεριφορά τους θα ήταν αρκετά, θα ήταν επαρκή, για να μπορέσουν να σταθούν ακόμα και σε μια κοινωνία όπου προάγονται, συνήθως, οι «ημέτεροι»της εκάστοτε εξουσίας, όπου προωθούνται και κερδίζουν οι συμμαθητές, οι φίλοι , οι γείτονές τους που δεν μόχθησαν, δεν σπούδασαν, δεν αγωνίστηκαν, απλώς διέθεσαν το χρόνο τους «ίνα διατρίβωσι εις τα γραφεία των κομμάτων»; Ο ΈΡΩΤΑΣ της Υπερμήστρας δεν τιμωρήθηκε. Ο ΕΡΩΤΑΣ της εργασίας, του μόχθου, της αξιοπρέπειας –αναρωτιέται ο αθώος πολίτης –γιατί ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ; Να υποθέσει κανείς ότι σήμερα δεν είναι καιρός για έρωτες; Να υποθέσει ότι έρωτας, αγάπη, ειλικρίνεια είναι καταδικασμένα στο πυρ της προδοσίας; Ή ότι οι αθώοι τιμωρούνται ως ανόσιοι και αμύητοι και αναγκάζονται να φέρουν στον Άδη «εν κοσκίνω ύδωρ»( Πλάτων, Γοργίας 493 Β), γιατί είχαν χρέος να καταλάβουν, να εννοήσουν, να διαφωνήσουν, να αντιδράσουν , να επαναστατήσουν;
      Τι κάνουμε ,λοιπόν, σήμερα; Μεταφέρουμε νερό σε τρύπιο δοχείο, ματαιοπονούμε, καταδικαστήκαμε όλοι να ματαιοπονούμε.
      Καλημέρα σας
      Megera
      Megeraclub.blogspot.com