Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κατεδαφιζόμεθα...Προς την εφημερίδα των συντακτών


Κυρίες και κύριοι,
σάς συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας αυτή και σάς εύχομαι καλή επιτυχία!
Σάς διαβάζω με προσοχή, προσπαθώντας να διερευνήσω την οπτική σας απέναντι στα δρώμενα, να κατανοήσω αν πρόκειται για άλλο ένα φύλλο που θα συμμαχήσει με συμφέροντα, θα προσκυνήσει τους ισχυρούς και...τελικά θα προδώσει τους αναγνώστες του ( ο μή γένοιτο) ή θα βάλει πρωταρχικό στόχο του την  αντικειμενική ενημέρωση του κόσμου, τη διαφώτισή του, τον υγιή προβληματισμό του  μέσα σ' αυτό το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάος που τον ταλανίζει τον τελευταίο καιρό, καθώς παρατηρεί ότι  θεσμοί όπως η παιδεία και η υγεία  καταρρέουν καθημερινά, καθώς νοιώθει ότι τα πάντα είναι υπό κατεδάφιση, καθώς ξυπνά κάθε μέρα και δεν γνωρίζει ποιος θα βάλει το χέρι του μέσα στη δική του τσέπη, για να αλιεύσει από τα υπολείμματα αυτό που του χρειάζεται.
Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισαν να αλιεύσουν χρήματα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, να κλέψουν από το πορτοφόλι τους χρήματα, για να ενισχύσουν τα επιδόματα των τρίτεκνων, των πολύτεκνων και δεν ξέρω ποιων άλλων. Κάποιοι δεν πρόκειται να πάρουμε σύνταξη ποτέ. Σπουδάσαμε, εργαζόμαστε στη διάρκεια των σπουδών μας – γιατί οι μπαμπάδες μας δεν έκλεβαν τον κόσμο, για να μας ζουν στην πολυτέλεια- οι εργοδότες δεν μας ασφάλιζαν συνήθως στο διάστημα των σπουδών μας, εμείς οι γυναίκες αργήσαμε να κάνουμε παιδιά, δεν κάναμε όσα παιδιά θέλαμε, γιατί εργαζόμαστε σκληρά – ξέρετε τι σημαίνει ελεύθερο επάγγελμα για μητέρα, σύζυγο και μητέρα- και γιατί πάντα είχαμε ανασφάλεια για το μέλλον, για το αν την επόμενη χρονιά θα έχουμε εργασία, αν θα έχουμε πελάτες, αν θα μας πληρώσουν οι πελάτες μας κ.λ.π..
Και σήμερα μας ζητούν να συνδράμουμε εμείς για τα επιδόματα των πολύτεκνων, γιατί οι ίδιοι –οι πολιτικοί μας ταγοί εννοώ- όχι μόνο δεν φρόντισαν γι’αυτό τόσα χρόνια, όχι μόνο αδιαφόρησαν, όχι μόνο ήταν ανίκανοι, όχι μόνο δεν αξιοποίησαν τους χρυσοκάνθαρους συμβούλους  τους και τους οκνηρούς συγγενείς και ψηφοφόρους τους γενικά –τους πελάτες τους εννοώ με τους οποίους γέμισαν το δημόσιο τομέα και οι οποίοι , κατά το πλείστον, δεν εργάστηκαν δημιουργικά, γιατί πάντα είχαν τον προστάτη βουλευτή, τον προστάτη συνδικαλιστή, για να μην τους μεταθέτουν, να μην τους «καταπιέζουν» στην εργασία, να τους αφήνουν να φεύγουν όποια ώρα θέλουν, να παίρνουν άδεια από τη σημαία και να κάνουν μίνι διακοπές από την Πέμπτη το μεσημέρι μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ και συνάμα να καλοπληρώνονται-.
Λοιπόν, δεν θέλουμε να συνδράμουμε και οι λόγοι είναι προφανείς.
Λοιπόν, δεν θέλω να πληρώνω για τα λάθη και τις παραλείψεις των άλλων.
Λοιπόν, δεν νοιώθω, πλέον, οίκτο για κανέναν, γιατί ξυπνώ το πρωί και σκέφτομαι αν αύριο θα έχω χρήματα να σπουδάσω τα δυο μου παιδιά, αν θα έχω τη δυνατότητα να πληρώνω μέχρι το τέλος των σπουδών τους, αν θα καταφέρω να τα βοηθήσω να συνεχίσουν και μετά το πανεπιστήμιο, αν θα καταφέρω να συνδράμω, ώστε να γίνουν καλοί επιστήμονες και, κυρίως, έντιμοι άνθρωποι. Και για το τελευταίο πονώ. Γιατί δεν είμαι σίγουρη πια ότι θα μπορέσω να το κάνω. Γιατί διαπιστώνω ότι, αντί να γίνω καλύτερος άνθρωπος με αισθήματα αλληλεγγύης για τους άλλους, γίνομαι χειρότερος. Γιατί όλο και περισσότερο σκέφτομαι μόνο την οικογένειά μου και τον εαυτό μου, γιατί θυμώνω που με αναγκάζουν να βοηθήσω ληστεύοντάς με καθημερινά και υποτιμώντας το μυαλό μου, τη σκέψη μου, τις σπουδές μου. Γιατί μειώνουν καθημερινά την ελπίδα μου για έναν καλύτερο κόσμο, για μια πραγματική δημοκρατία με έντιμους  πολιτικούς άρχοντες, όπως την ονειρεύτηκα και βοηθώ και τους μαθητές μου να την ονειρευτούν, όταν τους διδάσκω «την Πολιτεία»του Πλάτωνα.


                                                         Σας ευχαριστώ
                            Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας
       
                                         Vivian Spachi

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Κινητή τηλεφωνία και μ.μ.μ. Ώρα οκτώ και κάτι πρωινή.Το αστικό λεωφορείο ασθμαίνοντας κάτω από το βάρος του υπέρβαρου ανθρώπινου φορτίου του κατευθύνεται προς το κέντρο της πόλης μέσα από τους στενούς και μονίμως μποτιλιαρισμένους από τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα δρόμους. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες προφανώς πηγαίνουν για δουλειά. Με νυσταλέο βλέμμα καρφωμένο σε κάποιο σταθερό σημείο στριμώχνονται καρτερικά , ώσπου να έλθει η στιγμή της αποβίβασης. Αυτή τη βαριά και καθόλου χαρούμενη ατμόσφαιρα έρχεται ξαφνικά να διαταράξει το κουδούνισμα ενός κινητού τηλεφώνου. Μια νεανική κοριτσίστικη φωνή απαντάει και εκεί αρχίζει ... το μαρτύριο των συνεπιβατών. Η κοπέλα με στεντόρεια φωνή και εις επήκοον όλων αφηγείται πώς πέρασε το προηγούμενο βράδυ. Είναι φανερό ότι είχε βραδινή έξοδο και η φίλη της την πήρε από τα μαύρα χαράματα , για να μάθει τα καθέκαστα. Αλλά τα νέα τα μάθαινε όχι μόνο η φίλη - Αννέτα την έλεγαν την περίεργη κουτσομπόλα . Όλο το λεωφορείο άκουγε άθελά του όλες τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες αυτής της εξόδου. Σε λίγο μάθαμε ότι ήταν το πρώτο ραντεβού με το Γιάννη και πως αυτός υπήρξε ιδιαίτερα περιποιητικός μαζί της. ( Έτσι εξηγείται η πρεμούρα της φίλης να μάθει τα νέα πουρνό-πουρνό ). Ειπώθηκαν κι άλλα πολλά που δεν είναι απαραίτητο ν αναφερθούν εδώ. Δυστυχώς όμως η ιστορία δε φάνηκε να ενδιέφερε και πολύ την ομήγυρη . Ο υψηλός τόνος της φωνής , τα γελάκια , κάποιες άσεμνες λέξεις ενόχλησαν τους άτυχους ωτακουστες και - οι αχάριστοι - αντί να σκύψουν με ενδιαφέρον μηπως και μάθουν περισσότερα άρχισαν να διαμαρτύρονται για την αδιακρισία της κοπέλας - μερικοί με άκομψο τρόπο , ώσπου να την αναγκάσουν να διακόψει τη συνομιλία της , προτού αυτή ολοκληρωθεί. Φαντάζομαι ότι παρόμοια περιστατικά έχουν ζήσει λίγο ή πολύ όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς ( μ.μ.μ. ). Η εξιστόρηση επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη ευαισθησίας και κονωνικής αγωγής από μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού και μάλιστα νεαρής ηλικίας. Και βέβαια δε μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον του τόπου.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αγαπητή megera ,

πολύ εύστοχο το σχόλιό σου για την κ. Υπουργό της πάλαι ποτέ Εθνικής Παιδείας και ιδιαίτερα καυστικό.
Μάλλον επιβάλλεται να γράφεις συχνότερα.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το σχόλιο της ημέρας

Η σεβαστή κ. Διαμαντοπούλου απαίτησε την τιμωρία των μαθητών που στη διάρκεια της παρέλασης στα Ιωάννινα αποδοκίμασαν τους επισήμους. Εύγε!!! Το ερώτημα είναι γιατί ποτέ δεν απαίτησε να τιμωρηθούν οι « αβδηριτισμόν οφλισκάνοντες» συνάδελφοί της, κατά την παροιμιώδη έκφραση των αρχαίων ημών προγόνων, όσοι δηλαδή τα τελευταία τριάντα χρόνια κυβέρνησαν με ευήθεια, άνοια, μωρία, αφέλεια, αβουλία, απερισκεψία, αδράνεια, ματαιοδοξία ,ιδιοτέλεια και οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό στην καταστροφή, αφαιρώντας από τους νέους τη δυνατότητα να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Εύγε και πάλι!!!

Megera
Megeraclub.blogspot.com