Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

"Ψηλά από τη γέφυρα" του 'Αρθουρ Μίλερ

     Αγαπητές φίλες, καλημέρα!
'Εχω πρόταση για ψυχαγωγία το απόγευμα ή το βράδυ. Σήμερα είναι η τελευταία παράσταση του έργου του 'Αρθουρ Μίλερ - βραβευμένου αμερικανού θεατρικού συγγραφέα με τα βραβεία Πούλιτζερ, Τόνι και το βραβείο κριτικών της νέας Υόρκης- " Ψηλά από τη γέφυρα", με πρωταγωνιστή το Γρηγόρη Βαλτινό, σε μια καταπληκτική ερμηνεία, τον Πέτρο Φυσσούν, σε μια λαμπρή παρουσία. Το ταλέντο των δύο αυτών ανδρών, αλλά και των άλλων ηθοποιών που πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή, κάνουν το θεατή να υποκλίνεται μπροστά στο ταλέντο, τη γνώση , τη θεατρική εμπειρία και την ποιότητα των ηθοποιών μας.
     Παρατηρώντας τα πράγματα " ψηλά από τη γέφυρα", γίνεσαι μέτοχος της διάψευσης του αμερικανικού ονείρου- στο οποίο άσκησε δριμεία κριτική ο πολυτάλαντος συγγραφέας, αποδεικνύοντας με το έργο του το ψεύδος του. Τη συγκεκριμένη ιστορία που πραγματεύεται, λέγεται ότι την άκουσε από έναν λιμενεργάτη σ' ένα πεζοδρόμιο. Ανεξάρτητα απ' αυτό, με το έργο ζήσαμε πραγματικά τις αγωνίες των ιταλών μεταναστών στην Αμερική, νιώσαμε την αγωνία του κυνηγημένου λαθρομετανάστη και τον αγώνα του να εξασφαλίσει μια ανθρώπινη ζωή, να ισορροπήσει σε μια φυσιολογική ζωή και μια σκληρή δοκιμασία καθημερινή ψάχνοντας το μεροκάματο. Οι συνθήκες των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα για τους μετανάστες στην Αμερική δεν είναι διαφορετικές από τις σημερινές στην Ευρώπη , στη χώρα μας.
      Παρατηρώντας "Ψηλά από τη γέφυρα" μια φτωχογειτονιά μεταναστών ζήσαμε το πάθος του πρωταγωνιστή, ένα πάθος ανίερο για την ανεψιά που μεγάλωσε στο σπίτι του σαν κόρη του, ένα πάθος ανομολόγητο. Απ' αυτά που δεν τολμά κανείς ούτε  στον εαυτό του να ομολογήσει.Που, όμως, δεν είναι απίθανα, δεν είναι πάντα μυθοπλασία. Κάποτε συμβαίνουν στη πραγματικότητα. Και τότε τα πάθη αυτά τα ερωτικά, που υπερβαίνουν τη λογική, γιγαντώνονται, ανατρέπουν τις ισορροπίες, γίνονται δύναμη καταστροφής, γίνονται αυτοκαταστροφικά. Γιατί ανοίγουν οι ασκοί του αιόλου και κυριαρχείται ο άνθρωπος από τον πόνο, τη ζήλεια. Ευτελίζεται και οδηγείται σε ακρότητες, στην προδοσία, τη σύγκρουση, το θάνατο....Αυτή είναι και η ιστορία του ήρωα του έργου.
  Α!!! Κορίτσια, αν πάτε στη θεατρική αυτή παράσταση, να ζητήσετε θέσεις στις πρώτες σειρές. Γιατί από τις θέσεις αυτές θα ζήσετε καλύτερα το δράμα των ηρώων. Θα δείτε τις εκφράσεις του πόνου από κοντά, θα δακρύσετε με τους πρωταγωνιστές, θα νιώσετε την απελπισία του ανθρώπου που έχει αρχές, αλλά τις υπερβαίνει, όταν το πάθος του κορυφώνεται.....
     Μετά προτείνω ποτό σε κάποιο από τα μπαράκια της παραλιακής, για να συζητήσετε το έργο με τις φίλες, τους φίλους, το συνοδό σας.

                                                          Καλή σας μέρα
                                                            Megera

      Και μην ξεχνάτε!!! Μια νέα βδομάδα αρχίζει που μάς φέρνει την άνοιξη!
Ετοιμαστείτε να τη ζήσετε, να τη χαρείτε, να την απολαύσετε σαν να'ναι η τελευταία.
   

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητή "megera" καλημέρα.
    Δεν είδα την παράσταση αυτή. 'Εχω χρόνια να πάω στο θέατρο. Δουλειά, παιδιά, φροντίδα του σπιτιού, γενικώς οι υποχρεώσεις μ έχουν απομακρύνει από τέτοιες χαρές.Σ' ευχαριστώ, λοιπόν, που με μετέφερες με πολύ ζωντανό τρόπο στη θεατρική αίθουσα.Εγώ, έχω να σου πω, έπαψα να κοιτώ"ψηλά από τη γέφυρα", έχασα την επιθυμία να βλέπω, να παρατηρώ, να απολαμβάνω τους ανθρώπους, να με συνεπαίρνουν τα πάθη τους, οι ζωές τους, οι περιπέτειές τους. Η δική μου η ζωή είναι μια καθημερινή σύγκρουση, μια περιπέτεια, ένας αγώνας δρόμου και μάλιστα χωρίς τέρμα, γιατί ελάχιστες φορές καταφέρνω να ανταποκριθώ σ' όλες μου τις υποχρεώσεις. Και τότε αρχίζει νέος γύρος συγκρούσεων.
    .'Ομως, έρχεται η άνοιξη!!!
    Σ' ευχαριστώ που μού το θύμισες. Σαν να άρχισα να νιώθω καλύτερα...

    Περιμένω τα σχόλιά σας κορίτσια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή