Αγαπητές φίλες της " Μέγαιρας "
παρακολουθώ όσα ενδιαφέροντα γράφετε για την απιστία και εν γένει για τα ψυχολογικά σας ζητήματα , αλλά δε θα ήθελα να πάρω μέρος στη συγκεκριμένη συζήτηση -
τουλάχιστο προς το παρόν।
Αντίθετα, επιθυμώ να σας συστήσω έναν ακόμη εκδρομικό προορισμό , πάλι κοντά στη Θεσσαλονίκη।
Πρόκειται για το Βελβενδό της Κοζάνης , στους πρόποδες των Πιερίων , 169χιλιόμετρα από την πόλη μας। Κατά τη γνώμη μου δε γνωρίζουν πολλοί ότι ο Βελβενδός είναι μια
κωμόπολημε παραδοσιακά σπίτια που αποπνέουν κάτι από την αρχοντιά του παρελθόντος , με στενά γραφικά σοκάκια , μοναδικές εκκλησίες , όπως η Αγία Τριάδα , ο Άγιος Νικόλαος κ।ά।
Να μην ξεχάσω ότι στο Βελβενδό υπάρχει κατάφυτο φαράγγι με πλακόστρωτα μονοπάτια, με άφθονα τρεχούμενα νερά , μικρές λίμνες και καταρράκτες। Η λαϊκή φαντασία
θεώρησε ότι ο τόπος αυτός ήταν η κατοικία των εννέα Μουσών ( προστάτιδες τεχνών και γραμμάτων - εννέα τον αριθμό για όσους δε θυμούνται από το σχολείο -Κλειώ,Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχότη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία,Καλλιόπη ).
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι στην περιοχή θα συναντήσει κανείς την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου και τη γέφυρα των Σερβίων - αξιόλογη πραγματικά και θεαματική , όταν τη
βλέπεις πανοραματικά από τη Νεράιδα.
Καλή διαμονή
Υ।Γ। Στον ανώνυμο φίλο ή φίλη που ζήτησε εκδρομούλα στα Λουτρά της Αριδαίας να υποσχεθώ ότι τίποτα δεν αποκλείεται , αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και συγκυρίες.
8 Μαρτίου - Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού... Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε 2 χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.