Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τι δε μου αρέσει στην πόλη μου .

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης μου , της αγαπημένης σε όλους Θεσσαλονίκης, παρατηρώ ορισμένα πράγματα , από τα οποία άλλα με στενοχωρούν , άλλα με πληγώνουν και άλλα ενοχλούν την αισθητική μου.
Ένα από τα συνηθέστερα και άμεσα διακριτά είναι ο τρόπος που οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουμε το θέμα της καθαριότητας των κοινόχρηστων δημόσιων χώρων είτε αυτοί είναι οι δρόμοι είτε τα πάρκα είτε τα πεζοδρόμια।Αρκετοί από εμάς απορρίπτουμε ό,τι θεωρούμε άχρηστο στο οδόστρωμα , αφήνουμε το σάκκο με τα απορρίμματα εκτός του κάδου , πετάμε το αποτσίγαρό μας όπου λάχει και κάνουμε πολλά άλλα απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα।Θεωρούμε
ότι η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να περισυλλέγει ολημερίς αυτά που εμείς πετάμε ανερυθρίαστα και χωρίς καμία ενοχή.Διαμαρτυρόμαστε μάλιστα , όταν συναντούμε σωρούς σκουπιδιών και κατηγορούμε τους υπαλλήλους καθαριότητας ή το Δήμαρχο.Καμιά αυτοκριτική , καμιά σκέψη ότι και ο πολίτης είναι άμεσα υπεύθυνος για την κατάσταση της πόλης του, καμιά ανησυχία για το κακό που προκαλούμε στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό και στα παιδιά μας.
Το θέμα είναι ευρύτατο και επιδέχεται πολλές συζητήσεις σχετικά με το ποιος φταίει πραγματικά , τι μπορεί να γίνει για να καταπολεμηθεί η αντικοινωνική αυτή νοοτροπία.
Ενδιαφέρον θα ήταν να ακουσθούν διάφορες γνώμες σχετικά με το πρόβλημα αυτό .
Κάνετε το σχόλιό σας , πείτε την άποψή σας .Και έναν άνθρωπο να επηρεάσουμε θετικά , είναι κέρδος.

7 σχόλια:

  1. Γι' αυτό...ώρα για δράση!
    Μάθετε στα μικρά παιδιά την έννοια της καθαριότητας, της ανακύκλωσης, της συμμετοχής στο να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο! Κάντε το σαν παιχνίδι: δώστε σημασία και επιβραβεύστε την προσπάθειά τους!
    Και στο χώρο εργασίας...επιβάλετέ το με τον τρόπο σας! (Όπως εγώ...και αλήθεια το κόλπο δουλεύει!!!) Μια ωραία πρωία, λοιπόν, εμφανίστε στο γραφείο σας ένα χρωματιστό κουτί. Ανακοινώστε δήθεν αδιάφορα ότι όποιος έχει χαρτί για πέταμα μπορεί να το πετάει εκεί ή να φωνάζει εσάς για αυτή τη δουλειά. Κι επειδή ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι δεν κάνουν ανακύκλωση είναι....η βαρεμάρα (ποιος να τρέχει τώρα, σου λέει...), φερθείτε διπλωματικά! Στην αρχή, λοιπόν, για να τους ρίξετε στάχτη στα μάτια (!) αναλάβετε όλη την ευθύνη εσείς! Σιγά σιγά, χωρίς καν να το καταλάβουν, οι αρμοδιότητες θα μοιραστούν και όλοι θα συμμετέχουν! Από πείρα σας λέω ότι η ανακύκλωση...είναι εθισμός!
    Για να μην είμαστε, λοιπόν, συνυπεύθυνοι στο πρόβλημα κι επειδή για να γίνει το καλό πρέπει ο καθένας να ξεκινήσει από τον εαυτό του και τους γύρω του...πιάστε δουλειά!!
    Εμπιστευτείτε με!! Το κόλπο πιάνει!!
    :-)
    Ερινύς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό το κόλπο, Ερινύς. Η αλήθεια είναι πως η ...βαρεμάρα κι όχι η αδιαφορία είναι που δεν έχει γίνει εθισμός, πλέον, η ανακύκλωση για τους περισσότερους. Το ...κόλπο, μάλιστα, εκτός από το γραφείο μπορεί να είναι αποτελεσματικό και στο σπίτι. Εμπρός, μητέρες, ετοιμάστε ωραία χρωματιστά κουτιά για το δωμάτιο των παιδιών σας.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένες φίλες και αγαπημένε μου Scriptor,
    ελπίζω να συμφωνείτε μαζί μου ότι δε φτάνουν μόνο τα χρωματιστά κουτιά στο χώρο του σπιτιού ή της εργασίας για να μάθουμε - και ειδικά τα παιδιά - την έννοια της ανακύκλωσης και να την κάνουμε βίωμα καθημερινό. Εμείς οι μεγάλοι πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Η δική μας συμπεριφορά καθρεφτίζεται στην συμπεριφορά του παιδιού μας. Γι΄αυτό πρέπει να υπάρξει μια συνολική αλλαγή - και βέβαια όχι πρόσκαιρη και ευκαιριακή- στην κουλτούρα της οικογενειακής μας ζωής για να κατανοήσουν τα παιδιά τα οφέλη που θα έχουμε από την ανακύκλωση (π.χ. μείωση κατανάλωσης ενέργειας και φυσικών πόρων, λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την μείωση των σκουπιδιών κ.λπ)
    Αν η μαμά και ο μπαμπάς σέβονται το περιβάλλον, αντιμετωπίζουν κριτικά τον καταναλωτικό τρόπο της σύγχρονης ζωής μας, συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης ενεργά, τότε και τα παιδιά, μέσα από το παράδειγμα ζωής των γονιών τους, θα ευαισθητοποιηθούν και θα συμμετέχουν και τα ίδια. Και βέβαια αυτό θα διαρκέσει για όλη τους τη ζωή.
    Φιλάκια πολλά
    Tisiphoni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορθά, απολύτως ορθά όσα λέτε όλοι. Αλλά ας μην απεμπολεί τις ευθύνες της και η δημοτική αρχή. Αυτές τις μέρες, γυρνώντας την πόλη, διαπίστωσα ότι όγκοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στους κάδους και γύρω απ' αυτούς.
    Μήπως αγαπητοί φίλοι πρέπει να ερεθριούν και οι υπεύθυνοι της καθαριότητας του δήμου μας;Τι συμβαίνει; γιατί τα τελευταία χρόνια τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά σχετικά με την καθαριότητα της πόλης. Τι μεσολάβησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως, κορίτσια το κέντρο της πόλης είναι πολύ καθαρό. Λάμπει! Εκεί μάλλον η δημοτική αρχή κάνει καλή δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H tisiphini έχει απόλυτο δίκιο. Η συμπεριφορά των γονέων, η υποδειγματική τους συμπεριφορά παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Γιατί μόνο με την ορθή συμπεριφορά τους θα διδάξουν στα παιδιά τη σωστή στάση. Κι όταν η διδαχή πάρει και τη μορφή παιχνιδιού, τότε τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα τα αναμενόμενα. Γιατί η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aς επιλέξουμε όλες και όλοι βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών από μη τροποποιημένο γενετικά καλαμπόκι, αντι για τις κλασικές πλαστικές. Εχουν τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερης εφεύρεσης, γιατί μέσα σε 90 μέρες από τη στιγμή που εναποτίθενται στη χωματερή μετατρέπονται σε λίπασμα.
    Ιλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή