Ως συνέχεια του άρθρου μας για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το καθημερινό άγχος που κατατρώγει τα σωθικά του σύγχρονου ανθρώπου.
..............................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................
Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας καθρεφτίζεται στην ψυχή και κατ'επέκταση στο σώμα μας. Οι ψυχοσωματικές ασθένειες, λοιπόν, εμφανίζονται και χτυπούν τα ευαίσθητα σημεία κάθε ανθρώπου, την "αχίλλειο πτέρνα " του, η οποία αποκαλύπτεται όταν η ψυχή αρρωσταίνει. Το κακό είναι ότι δύσκολη είναι η θεραπεία για τις ασθένειες αυτές. Κυρίως, πρακτικές είναι οι προτάσεις και έχουν να κάνουν με τη χαλάρωσή μας και την ... απομάκρυνσή μας από όλους εκείνους τους παράγοντες που μάς επηρεάζουν αρνητικά. Επομένως, εμείς πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να μετρήσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, να τά συνδέσουμε με τους παράγοντες που τα προκαλούν και να αποστασιοποιηθούμε απ' αυτούς όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πρέπει, σε τέτοιες περιπτώσεις να εξορθολογίσουμε την κατάσταση και να ζυγίσουμε τι μετράει για μας: η υγεία μας ή οι βλαβεροί...ιοί που μολύνουν την καθημερινότητά μας.
Οι ειδικοί λένε ότι τα συναισθήματα είναι οργανικά δεμένα με το νευρικό σύστημα. Αυτό πάλι επηρεάζει το ενδοκρινολογικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, γιατί οι χημικές ουσίες που τα ρυθμίζουν είναι ακριβώς οι ίδιες που δρουν στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.Ἐτσι, οι επώδυνες συγκινήσεις και τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η λύπη, ο θυμός και η αγωνία βρίσκουν άμεση διέξοδο στο σώμα και προκαλούν σωματικά ενοχλήματα.Κακές διαπροσωπικές σχέσεις, ανταγωνισμός και επιθετικότητα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. (περιοδικό Φόρμα:αφιέρωμα στις ψυχοσωματικές ασθένειες)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα με το φίλο Ανώνυμο ότι τα συναισθήματα και το νευρικό μας σύστημα αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοεξαρτώνται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί, σύμφωνα με τις συστημικές θεωρίες, που είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία, - και ‘γω τις ασπάζομαι -κάθε φαινόμενο φυσικό ή κοινωνικό είναι ένα σύστημα ((π.χ ο ανθρώπινος οργανισμός, το ηλιακό μας σύστημα, το πολιτικό σύστημα, το σχολικό σύστημα, μια σχολική τάξη, μια οικογένεια). Οι θεωρίες αυτές διαμορφώνουν ένα διαφορετικό -ή μάλλον εναλλακτικό -εννοιολογικό πλαίσιο θεώρησης του κόσμου μας και των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας.
Έτσι και ο άνθρωπος, σύμφωνα με τη θεωρία των συστημάτων δεν είναι απλά ένα σύνολο στοιχείων, αλλά μια ολότητα που αποτελείται από στοιχεία που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οποιαδήποτε, ακόμη και η παραμικρή αλλαγή σε κάποιο στοιχείο του συστήματος επιφέρει αλλαγές επιδράσεις σε ολόκληρο το σύστημα.
Αυτά τα πολύ λίγα για τη συστημική θεωρία για να καταλάβουμε ότι κάθε τι που κάνουμε, λέμε ή αισθανόμαστε επηρεάζει όχι μόνο τον εαυτό μας ψυχικά και σωματικά αλλά και τους άλλους γύρω μας.
Φιλάκια
Tisiphoni